Türkiye’de 2013 yılından bu yana, her yıl 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde “Gönüllüysen Renk Ver” sloganı ile bir araya gelen Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK) Üyeleri ,bu yıl Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA) biri olan “Eşitsizliklerin Azaltılması” teması ile yola çıkıyor.

Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK) Üyeleri, “herkes için gönüllülük” çağrısı yapıyor, herkesi #herkesicingonulluluk ve #volunteer4inclusion etiketleriyle gönüllülüğü yaygınlaştırıp artırmaya, güçlendirmeye ve gönüllülük sayesinde eşitsizlikleri azaltmaya çağırıyor!

Dünya Gönüllüler Günü, Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) koordinasyonunda 1985’ten bu yana her yıl 5 Aralık’ta 136 ülkede kutlanıyor. Ulusal Gönüllülük Komitesi’nin de  her yıl farklı etkinliklerle kutladığı Dünya Gönüllüler Günü’nün bu yılki UN V teması ise  “Herkes için Gönüllülük”.

2019 yılının T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından “Gönüllülük Yılı” ilan edildiği Türkiye, Dünya Bağışçılık Endeksi’nin 2018 yılı verilerine göre; bir gönüllülük için harcanan zaman açısından 146 ülke arasında 126. sırada yer alıyor.

Türkiye’de, 2015 yılından beri Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK) üyesi kurumlar, “Gönüllüysen Renk Ver” mottosuyla Dünya Gönüllüler Günü’nde gönüllülüğün “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na katkısını görünür kılmak, gönüllü çalışmaların önemine vurgu yapmak ve gönüllülere teşekkür etmek amacıyla bir araya geliyor. Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK) bu yıl, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA) biri olan “Eşitsizliklerin Azaltılması” teması ile yola çıkıyor. Türkiye’de eşitsizliklerin azaltılması konusunda inisiyatif alan ve bunu 2020 yılında devam ettirmek isteyen bireyler, sivil toplum kuruluşları, sosyal girişimler, özel sektör ve kamu kurumları gibi tüm inisiyatif sahipleri, çalışma alanlarını ve yarattıkları etkileri UGK’nın açtığı form üzerinden paylaşabilecekler. 2019 yılının sonuna kadar toplanacak olan bu veriler analiz edilerek raporlanacak ve açık kaynak olarak kamuoyu ile paylaşılacak.

Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK), 2013 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Gönüllüleri Türkiye Ofisi (UNV) girişimleri ile gönüllülüğün tanınmasını, güçlendirilmesini ve yaygınlaştırılmasını desteklemek amacıyla kurulmuş olan stratejik bir danışma organıdır. Bu yapı, aralarında gençlik, çevre, eğitim, sağlık ve kalkınma gibi farklı alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, sosyal girişimciler, özel sektör kuruluşları ve BM temsilcilerinden oluşan 22 kurucu üye ve 37 nihai üyeden oluşur. Danışma organının temel amaçları arasında; Türkiye’de gönüllülüğün yaygınlaştırılması, gönüllülük mevzuatının gözden geçirilmesi, kurumların gönüllülerle çalışma kapasitelerinin artırılması, gönüllü bireylerin haklarının iyileştirilmesi, sektörler arası iş birliğinin güçlendirilmesi, alanda veri toplanması ve araştırmaların teşvik edilmesi yer almaktadır.

UGK Üyeleri, 2018 yılı Dünya Gönüllüler Günü kapsamında, sosyal medya hesapları üzerinden, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için Küresel Hedefleri 2030’a kadar yerine getirmede ülke STK’ları olarak birlikte hareket etmenin önemini vurguluyor. Siz de gönüllülüğün sizin için ne anlama geldiğini #herkesicingonulluluk ve #volunteer4inclusion etiketleri ile paylaşarak, gönüllülüğü yaygınlaştırıp artırmaya, güçlendirmeye ve gönüllülük sayesinde eşitsizlikleri azaltmaya destek olabilirsiniz!

Sen de “Gönüllüysen Renk Ver !”